Een ergonomisch aanbod in uw winkel? Het hoeft niet moeilijk te zijn

4 pijnklachten delen het assortiment in

fellowes
De verkoop van zit-statafels zoals deze van Fellowes zit in stijgende lijn. Zit-statafels en -bureaus laten toe het werk al zittend en al staand af te wisselen. Dat zorgt voor een actieve werkhouding wat op zijn beurt de zuurstof- en bloeddoorstroming stimuleert. Zo wordt de kans op cholesterol, diabetes, cardio en vochtophoping verkleind en ook op het einde van de werkdag blijft men zich fit voelen

Het bewustzijn omtrent een gezonde werkhouding groeit. Werkgevers beginnen stilaan maar zeker de voordelen ervan in te zien – een werknemer die thuis zit door rugklachten kost namelijk meer dan de aanschaf van ergonomisch ontworpen kantoormateriaal. Met aangepaste muizen, toetsenborden en laptopvoorzieningen komt men al ver, een aangepaste tafel en stoel maken de ideale werkplek compleet. Krijgt u uw klanten niet overtuigd? Laat hen dan zelf de proef op de som nemen door de producten uit te testen.

Groeiend bewustzijn

De consument is bezig met zijn gezondheid – op het vlak van voeding en sport zien we deze trend de voorbije jaren heel duidelijk opkomen. Tot voor kort werd er echter te weinig stilgestaan bij het comfort op de werkplaats, dat terwijl de meeste mensen met een kantoorbaan meer uren op de werkvloer doorbrengen dan thuis. We merken de voorbije 5 jaar echter een kentering op. Het bewustzijn rond ergonomie op de werkvloer groeit, zowel bij de werkgever als bij de werknemer.

Werkgever ziet belang in

Hoewel het nog niet in voldoende mate gebeurt, anticiperen bedrijven en werkgevers wel al meer dan vroeger. Dat bewijzen ook de cijfers, fabrikanten zien een groei van het aantal verkochte zit-statafels. Dit type tafel creëert een actieve werkhouding waardoor de zuurstof- en bloeddoorstroming gestimuleerd worden.

Werkgevers wachten dus niet langer af tot een klacht optreedt bij hun werknemers alvorens een ergonomische oplossing te zoeken – dat wordt van bij het begin af aan gedaan en ook meteen voor alle werknemers. Werkgevers zijn zich ook steeds meer bewust van de voordelen, met name minder ziekteverzuim. En waar er vroeger een minder overtuigende return on investment was, is ergonomie vandaag een troef om zich te onderscheiden of nieuw talent aan te trekken.

bakkerelkhuizen despec
Deze verticale muis van BakkerElkhuizen zorgt niet alleen voor een neutrale stand van de hand met minimale spierspanning, maar stimuleert de beweging vanuit de hele arm wat de bloedsomloop activeert

Millennial heeft hoge verwachtingen

Want dat nieuw talent heeft hoge verwachtingen. Met name de millennial draagt een gezonde voeding en voldoende sport hoog in het vaandel – waarden die hij ook mee naar de werkplek zal nemen. En het is deze generatie die als volgende in de rij staat om de toekomstige werkplekken in te nemen. Zij zullen eisen dat er op de werkvloer rekening wordt gehouden met niet alleen ergonomie, maar ook flexibiliteit – flexwerken zal op hun vraag nog meer worden geïntegreerd.

Enkele cijfers

De Vlaamse Ergonomie Vereniging (VeRV) heeft enkele cijfers gepubliceerd met betrekking tot ergonomie op de Belgische werkvloer. Uit hun onderzoek is gebleken dat 53% in het jaar 2019 heeft verzuimd en dat 23% van dat verzuim langer dan 10 dagen duurde. 42% gaat echter nog steeds naar het werk, ook al zijn ze ziek en 23% kan zijn job niet doen tot de leeftijd van 60 jaar. Wanneer de VeRV polste naar de fysieke belasting bij werknemers, dan valt de oorzaak voor het grootste deel te wijten aan te lang zitten op het werk (74%), gevolgd door staand en repetitief werken (respectievelijk 69% en 61%), beeldschermwerk (58%) en ongunstige houdingen (43%). Lichamelijke klachten doen zich het vaakst voor in de rug (46%) en de bovenste ledematen (44%).

despec
Een minimale uitrusting voor de laptopgebruiker thuis is een apart scherm of en laptophouder, een extern toetsenbord en een (ergonomische) muis volgens groothandel Despec, verdeler van ergonomische accessoires van o.a. Newstar, BakkerElkhuizen, Fellowes en R-Go Tools

Uitgebreid aanbod

Meer aanbieders

Het aanbod van vandaag is uitgebreider dan pakweg 10 jaar geleden en ook de kwaliteit gaat erop vooruit. Fabrikanten hebben zich sterk gespecialiseerd in dit onderwerp en die expertise heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig veel meer ergonomische producten beschikbaar zijn. Die uitbreiding heeft de prijszetting van deze categorie sterk verbeterd en het assortiment een pak toegankelijker gemaakt.

Groeicijfers

In Europa wordt best wel wat geld uitgegeven aan het welbevinden op het werk, zo blijkt uit een rapport uit 2018 van het Global Wellness Institute. Dit rapport had betrekking op allerlei uitgaven om het comfort van de medewerkers te verhogen, waaronder ergonomische hulpmiddelen. De uitgaven in België bedragen circa 407 miljoen dollar en de Europese markt groeit gemiddeld met 6,7%. In Nederland spenderen bedrijven bijna het dubbele (717 miljoen dollar).

Uitgebreid assortiment

Het ergonomisch aanbod varieert van kleine aangepaste accessoires zoals polssteunen, toetsenborden, muizen en monitorverhogers- of armen, maar er zijn ook omvangrijkere oplossingen om het welzijn op de werkvloer te verhogen. Akoestische wandpanelen bijvoorbeeld kunnen worden opgezet om stiltewerkplekken te creëren waar in alle rust gebeld of vergaderd kan worden. Leveranciers sterven ernaar totaaloplossingen aan te bieden compleet met zit-statafels en -bureaus, verantwoorde bureaustoelen en de juiste voetensteunen.

Hardrunners

We zien nog steeds dat oplossingen voor de vaste werkplek de overhand hebben. Sinds de verplaatsing naar thuiswerken, mede gedreven door COVID-19, is er vooral een zeer sterke stijging in laptopstandaards en andere aanverwante producten voor thuiswerken. Bij de jongere generatie werknemers winnen de laptop en flexwerken eveneens aan belang, dus wordt er een verschuiving in de verkoop verwacht. Het is van groot belang dat deze consumenten op de hoogte zijn van het aanbod van degelijke oplossingen.

Ook thuis ergonomisch aan de slag
Covid-19 bracht telewerk en de digitalisering van de werkvloer het afgelopen jaar in een tweede versnelling waardoor van thuis uit werken in ons land niet langer de uitzondering is, maar eerder de norm. Daardoor vertoeven we nog meer achter het computerscherm. Situaties waarbij werknemers noodgedwongen aan de keukentafel hun werkplek opzetten, zijn niet zeldzaam. Een gezonde werkhouding garandeer je er echter niet mee. Maak uw klanten – zowel werkgevers als werknemers – er dus bewust van dat ergonomie ook thuis van belang blijft.
Benodigdheden
In 2019 lanceerde de Vlaamse Ergonomie Vereniging (VeRV) een praktijkrichtlijn – die vat samen hoe het wel moet. De volgende benodigdheden mogen niet ontbreken:
• Verstelbare bureaustoel: zithoogte, zitdiepte, steun lage rug, dynamisch en verstelbare armsteunen
• Voldoende grote tafel: 80cm diep en minimum 120cm breed
• Voldoende groot scherm: min. 19”
• Apart toetsenbord en muis
• Voldoende licht en dieptezicht
Het is aangeraden het thuiskantoor in te richten in een afgezonderde ruimte zodat er in alle rust en geconcentreerd gewerkt kan worden. Er wordt ook aangeraden voldoende afstand van het raam te houden om afleiding te vermijden. Een afstand van 2 meter van het scherm zou moeten volstaan, geef ook als tip mee het scherm haaks tegenover het raam te plaatsen zodat de zon of het licht geen reflecties veroorzaakt in het scherm waardoor alles moeilijker leesbaar wordt.
Rol werkgever
Wat de werkgever precies dient te voorzien, wordt afgesproken in een schriftelijke overeenkomst. Los daarvan stelt de Vlaamse Ergonomie Vereniging dat de werkgever steeds een minimum uitrusting moet voorzien bij thuiswerk. Daaronder valt een verstelbare laptophouder of een voldoende groot scherm, een apart toetsenbord en muis, een laptoprugzak of trolley en een bureaustoel. Die laatste kan ook aangekocht worden via bv. groepsaankoop.
ergonomie

Het aanbod opgedeeld

Bij kantoorwerk treden grosso modo vier soorten klachten op. Fellowes heeft dit vertaald naar de 4 Zone Aanpak™:

De rug: om spanning te voorkomen is een rug- en of voetensteun interessant.

Handen en polsen: de Europese richtlijn of ISO-norm adviseert een neutrale lichaamshouding. Ergonomische toetsenborden zijn er in soorten: compact, gesplitst of met een losse numeriek dat zowel links als rechts kan geplaatst worden. Een verticale muis zorgt niet alleen voor een neutrale stand van de hand met minimale spierspanning, maar stimuleert de beweging vanuit de hele arm wat de bloedsomloop activeert. Toegevoegde pauzesoftware maakt de gebruiker er attent op wanneer het werk beter afgewisseld wordt. Een ergonomische muismat, polssteun of armsteun helpen RSI-klachten te voorkomen en zorgen voor een comfortabele werkhouding.

Nek en schouders: de bovenkant van het scherm moet zich op ooghoogte en armlengte (min. 60 cm) bevinden om spanning te verminderen. Monitorarmen en -verhogers en documenthouders voorkomen dat men voorovergebogen achter het beeldscherm zit.

Te lang zitten: langdurig zitten heeft negatieve gevolgen op de gezondheid en het welzijn en wordt gelinkt aan een verhoging van hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterol. Flexibiliteit – de mogelijkheid om zittend en staand te werken – biedt in dit geval de oplossing. Dat wordt mogelijk met zit-sta­bureaus of -stations en antivermoeidheidsmatten. Gespecialiseerde software creëert bewustwording, helpt bij het zitten voldoende te onderbreken en verhoogt het daadwerkelijke gebruik van zit-stabureaus.

fellowes
Met de 4 Zone Aanpak™ van Fellowes pakt u kwalen aan die het vaakst optreden bij kantoorwerk. Elke zone komt met eigen specifieke hulpmiddelen om de desbetreffende klachten tegen te gaan

Rol van de overheid

Bedrijven zijn weliswaar gehouden een risicoanalyse uit te voeren op de werkplek met betrekking tot beeldschermen (EU-richtlijn 90/270/EEC). Het probleem is dat dit nog niet voldoende wordt gedaan. De overheid speelt een belangrijke rol, zowel naar werkgevers en werknemers als naar scholen toe. Een duidelijke wetgeving zoals in Nederland is zeker gewenst om bepaalde verplichtingen te kaderen. En ook de media zou meer aandacht kunnen besteden aan de problematiek. Fellowes lanceerde vorig jaar een pakkend beeld dat de media heeft overspoeld – een reconstructie van de werknemer van de toekomst, Emma. Ze visualiseert op een pakkende manier, compleet met gebochelde rug, gezwollen voeten en bloeddoorlopen ogen, hoe werknemers er over 20 jaar uit kunnen zien als we in dezelfde houding en aan hetzelfde bureau blijven werken zoals we dat vandaag doen. De maatschappij is nog te reactief ingesteld terwijl veel zaken net proactief aangepakt moeten worden. Werkgewoontes moeten mee veranderen, maar dit wordt nog te weinig aangekaart door de overheid waardoor werkgevers er vaak alleen voor staan. De huidige coronacrisis zou daar verandering in kunnen brengen – de overheid zou nog meer het signaal kunnen geven dat gezond thuiswerken van belang is en dat ergonomie in zijn geheel de druk op onze medische zorg eveneens verkleint.

bakkerelkhuizen
Monitorarmen en -verhogers en documenthouders voorkomen dat men voorovergebogen achter het scherm zit

Ook in uw winkel

Laat u niet afschrikken

Te snel gaat de kantoorvakhandelaar ervan uit dat ergonomische producten heel wat voorkennis vragen. Dat is echter niet per se het geval. Met een eenvoudig basisassortiment zijn uw klanten al een pak op weg geholpen richting een ergonomische werkhouding. Biedt u toetsenborden en muizen aan, dan kan u daarnaast een of twee ergonomische varianten voorzien. Vaak zijn die heel eenvoudig in gebruik, dus ook in uitleg. Voor producten die net wat meer uitleg vragen, helpt de fabrikant u verder. Zij voorzien informatie via blogs, whitepapers of opleidingen. Vergeet ook niet, de klant die langskomt voor een bureaustoel om rugklachten te verhelpen, zal zeker en vast ook oor hebben naar de aankoop van een beeldschermhouder of verticale muis die samen 200 euro kosten. U heeft er dan weer een mooie marge op.

Proef op de som

Het is aan u om te luisteren naar wat de klant wenst en nodig heeft. Ondanks de vele experts die bezig zijn met ergonomie en zoeken naar de meest ideale werkplek, is er nooit één en dezelfde aanpak die voor iedereen geldt. Krijgt u ze niet overtuigd? Laat hen dan de producten uittesten. Sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om dealers te ondersteunen met een soort testperiode die ze de klant kunnen aanbieden.

despec
Een monitorarm is de perfecte oplossing voor een clean desk en voor flexplekken volgens groothandel Despec

Reageer

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Script 

Script maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.