OOK REKENMACHINES STEEDS ECOLOGISCHER

Interactieve modellen vinden weg naar klaslokalen

rekenmachines

De markt van de rekenmachines is een vrij stabiele markt. Hier en daar zijn er wel schommelingen. De modellen met printerrrol verliezen terrein en het aandeel schoolmodellen stijgt lichtjes. Voor de detailhandel blijft de productgroep interessant vanwege de marges. Fabrikanten zetten vooral in op interactieve rekenmachines en toestellen van ecologische makelij.

CLASSIFICATIE

Logische indeling naar functie

Samen met onze gesprekspartners – producenten en verdelers – probeerden we de rekenmachines in een aantal categorieën in te delen. De meest gangbare indeling is die volgens functie: wetenschappelijke reken­machines (ASO-TSO-BSO – 1e en 2e graad + voor professionals), grafische rekenmachines (voor grafieken – ASO-TSO 2e en 3e graad), financiële rekenmachines (voor ingewikkelde berekeningen en met voorgeprogrammeerde functies), de eenvoudige ‘vier operaties rekenmachines’ (alle zak- en kantoormodellen) en de rekenmachines met telrol.

Gebruik door scholier én piloot

De meesten zijn het erover eens dat een classificatie naar leeftijd (junior, college, business) geen goed idee is. Een basisrekenmachine past evengoed in de tas van een advocaat en een wetenschappelijke rekenmachine kan ook door een piloot gebruikt worden.

Vrolijke kleuren stimuleren impulsaankoop

Of je kan een indeling naar gebruik doen: zakmodellen en rekenmachines voor desktopgebruik. De laatste hebben een groter scherm, dat eventueel kantelbaar is, en sommige zijn uitgerust met een printerrol. Het zijn vooral de zakmodellen en meer bepaald de ‘vier operaties rekenmachines’ die in vrolijke kleuren bestaan. Ze zijn vooral gegeerd door jongeren en ze gaan mee met de trends. Omdat een rekenmachine vaak niet heel duur is, neemt men een hip model al eens mee als impulsaankoop. Want rekenmachines zijn doorgaans onverslijtbaar. Dus wil je al eens een nieuwe.

Verkooptips

  • Elk jaar de nieuwste modellen en kleuren aanbieden, want de eenvoudige toestellen zijn ideaal voor impulsaankopen (en de rekenmachines hebben nog altijd een interessante winstmarge).
  • Dus: rekenmachines presenteren op een prominente plaats.
  • De toestellen in de hand laten nemen, ook al zijn ze diefstalgevoelig (de klant vindt de modellen en kleuren online en het is in het verkooppunt dat hij ze wil vastnemen en testen).
  • Genoeg voorraad voorzien, zeker in september en in examenperiodes. Geen voorraad betekent gemiste verkoop.
  • Een brede waaier aanbieden, van eenvoudige tot hoogwaardige modellen (ga eerder voor een beperkt aantal merken dan van elk merk een model).
  • Je producten kennen: de rekenfuncties; en weten wat een rekenmachine duurzaam maakt, plus de voordelen daarvan. De fabrikanten hebben brochures voor u met alle uitleg.
  • Je potentiële klanten kennen (individuen, scholen, bedrijven …) en hun noden.

ONVERWOESTBAAR

De returnrate van rekenmachines is verwaarloosbaar. Ze trotseren zowat alle werkomstandigheden. En als er dan toch al eens iets hapert, dan krijgt de consument meestal een nieuw exemplaar mee. Rekenmachines worden niet meer hersteld. Het is duurzamer om ze te vervangen en de defecte exemplaren bij de retailers op te halen om ze te recycleren. Op veel rekenmachines geldt een garantie van 1 à 3 jaar.

STIJGENDE ÉN DALENDE MARKT

Rekenmachine met telrol: check & reprint

Als iedereen zweert bij zijn eerste reken­machine, kan er dan sprake zijn van een stijgende markt? Een enkel bedrijf geeft aan dat zijn verkoopcijfers de laatste drie jaar stijgen. Dat komt door een pak nieuwigheden qua design, kleuren en modellen. In de categorie met printers is er dan weer technische vooruitgang. Met de functie ‘check & reprint’ bekijk je eerst je berekening vooraleer ze af te printen. Of je kunt later een kopie printen.

Stijgende markt voor schoolmodellen

Alle bevraagde bedrijven zijn het wel eens over het volgende: de markt van de reken­machines blijft stabiel, met een dalende trend voor machines met telrol (printers) en een stijgende trend voor schoolmodellen. Dit laatste komt niet alleen door het feit dat er meer studenten zijn, ook de kleurtjes zorgen er zoals gezegd voor dat men al eens bezwijkt voor een nieuw exemplaar.+

rekenmachines

SUCCES INTERACTIEVE TOESTELLEN

QR-codes en histogrammen

De modellen die wel groeien qua verkoop, zijn de interactieve. Die rekentoestellen genereren bijvoorbeeld QR-codes, die dan met behulp van een app grafische voorstellingswijzen tonen. Of er zijn de gesofisticeerde toestellen voor wiskundeknobbels waarbij je dankzij schuifknoppen onder meer punten op histogrammen kunt verplaatsen.

Rekenmachine veel handiger dan tablet

En nu we het toch over de nieuwste techno­logieën hebben: kan een tablet (of laptop) niet méér dan een doordeweekse rekenmachine? Dacht men initieel dat tablets een bedreiging zouden betekenen voor de rekenmachine, dan was dat een vergissing. Een reken­machine heb je echt wel nodig op school en op het werk. Vandaar ook de zeer grote keuze. De verklaring ligt hem vooral in het feit dat een rekenmachine toch altijd nog handi­ger is, dat niet iedereen een tablet heeft (laat staan die altijd bij de hand heeft op school of op het werk), maar vooral: je hebt veel te veel zorgen met de software en de updates.

Batterij gaat lang mee

De rekenmachines voor school zijn nu dus vaak interactief (app of manager via beamer) en ze zijn niet duur. Ze zijn veel duurzamer in gebruik dan een tablet. Denk maar aan het aantal keren dat een tablet weer opgeladen moet worden. De batterijen van een reken­machine daarentegen gaan langer mee dan vier à vijf jaar.

Smartphone geen alternatief

De app op de smartphone biedt geen alter­natief voor de rekenmachine. Ten eerste mogen smartphones op school in de les en tijdens examens al niet gebruikt worden, ten tweede: een gsm is geen volwaardige rekenmachine. Te veel rekenfuncties ontbreken. Een rekenmachine blijft praktischer. Een gsm wordt buiten de school- of werksituatie dan wel gebruikt om snel iets uit te rekenen.

rekenmachinesDUURZAME REKENMACHINES

100% duurzaam bestaat niet

Nu we om de oren geslagen worden met de term ‘duurzaamheid’ (of is het een buzzwoord?), wilden we weten in hoeverre er vraag is vanuit de markt naar duurzame rekenmachines. De aanbieders vertellen dat zij die er al naar vragen, niet bereid zijn om er meer voor te betalen. Ze verzekeren ons in koor dat een duurzame rekenmachine in de echte zin van het woord eigenlijk niet bestaat. Net zomin als dat voor andere electronic devices het geval is. Binnenin zit een moederbord met zware metalen.

Gerecycleerd materiaal

De fabrikanten zetten wel sterk in op behuizingen met minder plastic en van gerecycleerde kunststof. En op verpakkingen gemaakt uit gerecycleerd of biologisch afbreekbaar materiaal, of op kleinere (blister)verpakkingen. Zelfs handleidingen bestaan uit gerecycleerd papier. Een reken­machines zonder batterij/accu werkt niet. Die is altijd nodig voor het interne geheugen. Zonnecellen zorgen enkel voor het opladen van de accu.

LAATSTE TRENDS

Rekenmachine met look van smartphone

De laatste jaren zagen nogal wat (grafische) rekenmachines met kleurenscherm het licht. Het gaat dan om touchscreens, waardoor de rekenmachines gaan lijken op een smartphone. Verder wordt geïnvesteerd in de draadloze verbinding van de rekenmachine met een pc. Op die manier zijn klassen­netwerken mogelijk en controleren de leerkrachten wat de leerlingen op hun device doen. Steeds meer zijn er apps gekoppeld aan de rekenmachine, zodat leerlingen en docenten interactief kunnen werken. De gra­fische toestellen krijgen steeds meer gratis updates.

Ergonomie troef

De ‘vier operaties rekenmachines’ krijgen leesbaardere schermen: grote cijfers en een beter contrast. Er is aandacht voor het ergono­mische aspect – zachte en afgeronde toetsen, geen harde hoeken meer, toetsen ‘in vingervorm’, de toets van het cijfer 5 met een andere vorm – en het aantal kleuren breidt uit. Verder wordt er fors ingezet op de duurzaamheid van de toestellen.

Reageer

Gerelateerde artikels

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Script 

Script maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.