OPBERGBOXEN EN -DOZEN: HET OOG WIL OOK WAT

Zelfs in een gedigitaliseerde maatschappij is er nood aan klasseer- en archiveersystemen

Het papierloos kantoor is al jaren een belangrijk gespreksonderwerp. Toch is er tot op de dag van vandaag nog steeds geen sprake van een paperless office. En ondanks het feit dat er wel minder fysiek wordt geklasseerd, blijft informatieverzameling in opbergboxen en -dozen een belangrijk gegeven. Zo moeten gemeenten en diverse juridische en financiële afdelingen van bedrijven bepaalde gegevens verplicht enkele jaren bewaren. Maar ook de 'gewone'' gebruiker heeft vaak nood aan een aantal handige opbergdozen of -boxen waar hij documenten en andere voorwerpen in kwijt kan.

Opbergboxen opbergdozen Jalema
Naast het feit dat kleuren zorgen voor een vrolijke noot, kunnen ze ook heel belangrijk zijn bij het archiveren

MARKT ONDER DE LOEP

Ruggengraat

Verstandig archiveren biedt tal van voordelen. Door je documenten en spullen goed te archiveren en op te bergen, zijn ze gemakkelijk en snel terug te vinden en blijven ze netjes. Een goed opgezet klassement vormt samen met goede werkkrachten de ruggengraat van een organisatie. Een slecht functionerend of slecht georganiseerd klassement zorgt immers voor veel tijdverlies op de werkvloer. Dit zorgt ook voor frustratie bij de werknemers waardoor zij weer minder zin hebben om met het systeem te werken.

Klasseren en archiveren

Het klasseren en archiveren van documenten gebeurt op verschillende manieren. Eerst en vooral wordt er zowel fysiek als digitaal gearchiveerd. Kijken we naar de fysieke oplossingen, dan wordt er zowel losbladig als gehecht, en zowel staand als hangend gearchiveerd.

Verschillende opbergers

Specifiek voor documenten zijn er de klassieke archief- en transportdozen met diverse rugbreedtes en formaten en de dozen om volledige ordners in op te bergen. Deze zijn vooral geschikt voor opberging in archieven, en dus meer uit het zicht. Daarnaast zijn er ook boxen en dozen in karton of kunststof die erg kleurrijk en stijlvol zijn en die wel gezien mogen worden. En last but not least zijn er de hangklassementen en de mobiele rekken. Zij bieden een perfect antwoord op de trend om zoveel mogelijk capaciteit op zo weinig mogelijk plaats te klasseren.

Hamelin
Deze Elba-verzamelboxen uit de serie Hawaï zijn gemaakt van stevig kunststof in transparante kleuren en hebben een elastieksluiting

TRENDS

Oplossingen voor korte termijn

Terwijl het opbergen van documenten voor lange termijn wat dalend is, zien we dat er vandaag wel veel behoefte is aan opbergoplossingen voor documenten en allerlei andere voorwerpen voor korte termijn. Of met andere woorden, voor zaken die mensen graag bij de hand willen houden, maar wel op een georganiseerde manier. Mooi voorbeeld zijn de opbergboxen voor het toenemende aantal flexwerkplekken. In deze handige boxen kan je al je persoonlijke spullen voor je bureau kwijt, zodat je alles in één keer kunt verplaatsen.

Inspelen op verschillende sectoren

In de loop der jaren is het aanbod opbergboxen en -dozen sterk geëvolueerd en uitgebreid. Opvallend ook is dat steeds meer gamma's zich toespitsen op de diverse noden inherent aan elke sector. Elke sector heeft namelijk z'n eigen behoeften: een dokter klasseert totaal anders dan een notaris, een drukker heeft dan weer compleet andere eisen dan een advocaat. Door in te spelen op die noden krijg je een gamma dat voor elke type gebruiker en elk type klassement een oplossing kan bieden.

Vormgeving wordt belangrijker

Er wordt in (thuis)kantoren steeds meer gebruik gemaakt van open kasten, waardoor de vormgeving van opbergdozen steeds belangrijker wordt. Vaarwel dus saaie, grauwe archiefdozen of plastic opbergbakken, en hallo opbergdozen in trendy kleuren en leuke dessins. Gebruikers willen vandaag niet alleen functionaliteit maar ook esthetiek. Producten moeten er leuk uitzien, ook als het om opbergers gaat. En daardoor is er in deze markt steeds meer aandacht voor kleuren, design en dessins.

Kleurcodering

Naast het feit dat kleuren zorgen voor een vrolijke noot, kunnen ze ook heel belangrijk zijn bij het archiveren. Met een slimme kleurcodering kun je immers snel jouw dossiers terugvinden, zelfs als ze verkeerd geklasseerd zijn. En ook als je niet naar een dossier op zoek bent, valt een slecht geplaatst dossier visueel op door de afwijkende kleur.

EsselteLeitz opberbox opbergdoos
De kunststof Leitz MyBox-opbergbozen zijn erg stevig en geschikt voor het snel, makkelijk en aantrekkelijk opbergen van
A4-documenten, tijdschriften en verschillende accessoires

DUURZAAMHEID

Doelgroepafhankelijk

Net zoals in de meeste sectoren krijgt duurzaamheid ook bij opbergboxen en -dozen steeds meer aandacht. Al hangt de vraag naar meer ecologische oplossingen ook sterk af van de doelgroep. Bij de 'reguliere' gebruikers speelt duurzaamheid veel minder tot helemaal niet. Hier is de prijs of de 'look' veeleer doorslaggevend. Bij gemeentebesturen en meer en meer bedrijven is er echter wel een trend om 'groener' te gaan werken en bijvoorbeeld te kiezen voor producten die een duurzaam bosbeleid ondersteunen. Enerzijds omdat de overheid toch wel een voorbeeldfunctie heeft op dit vlak en anderzijds omdat het nu eenmaal goed is voor het imago van een onderneming.

Milieuvriendelijke producten

Voor lange termijn archivering is er al langer vraag naar milieuvriendelijke producten. En daar spelen de fabrikanten natuurlijk graag op in. Zo heeft Esselte bijvoorbeeld een lijn archiefdozen die 100% gerecycled zijn. En ook Jalema houdt steeds meer rekening met milieuvriendelijkheid en heeft in zijn collectie een aantal duurzame artikelen opgenomen.

VARICOLOR MIX-ladebox
De nieuwe VARICOLOR MIX-ladebox van Durable: subtiel te plaatsen op elk bureau, maar met hippe kleuren voor een overzichtelijke onderverdeling

Kwalitatieve producten

Duurzaamheid betekent niet alleen oog hebben voor het milieu; het houdt ook in dat producten lang meegaan. Voor opbergboxen en -dozen betekent dit in de eerste plaats dat ze van stevig materiaal gemaakt moeten zijn. En als er handvatten voorzien zijn, moeten die niet alleen ergonomisch maar ook erg stevig zijn.

IN DE WINKEL

Aanbod

Om de klanten een zo compleet mogelijk plaatje te kunnen bieden, moeten er in het aanbod zowel traditionele archiefdozen zitten als moderne, stijlvolle opbergboxen in frisse kleuren en voorzien van een mooi design. Daarnaast mag je ook de hangklassementen met centraal ophangpunt niet vergeten. En last but not least zijn er nog de mobiele rekken. Ook die verdienen een plaatsje in de winkel.

Presentatie

Het grote 'probleem' van opbergdozen en -boxen is dat ze vaak veel ruimte innemen in het schap. Wil je verschillende formaten laten zien, is het handig als de producten in elkaar gestapeld kunnen worden. Daarnaast kan je de klanten inspiratie geven en een aantal opbergdozen etaleren die 'in gebruik' zijn. Dergelijke presentaties springen vaker in het oog en laten de klant zien wat er allemaal mogelijk is.

VOOR U SAMENGEVAT
• Vandaag wordt er zowel fysiek als digitaal gearchiveerd.
• Bij de fysieke oplossingen gaat men zowel losbladig als gehecht, en zowel staand als hangend archiveren.
• Er is een stijgende behoefte aan opbergoplossingen voor korte termijn.
• Gebruikers willen functionaliteit én esthetiek. Er is dus steeds meer aandacht voor kleuren, design en dessins.
• De vraag naar milieuvriendelijke producten zit in stijgende lijn.

Reageer

Gerelateerde artikels

 

Kleurenschema
Aantal tegels per rij
Beeldverhouding
Weergave
Hoeken afronden
0

Welkom bij Script 

Script maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te optimaliseren en te personaliseren. Door gebruik te maken van deze website gaat u akkoord met Het privacy- en cookiebeleid.