naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - DIMITRI VAN MOERKERCKE

STEL DE JUISTE VRAGEN BIJ DE VERKOOP VAN SHREDDERS

Informeer uw klanten over de juiste veiligheidsklasse

320px

De juiste shredder of papiervernietiger verkopen is van veel factoren afhankelijk. De grootte van het bedrijf van je klant, het aantal mensen dat van het toestel gebruik zal maken, het beveiligingsniveau waarmee het bedrijf geconfronteerd wordt en het materiaal dat vernietigd moet worden. In dit artikel bespreken we alle criteria, zodat uw klant met het juiste toestel naar huis gaat.

KEUZECRITERIA

Er zijn drie simpele vragen die beantwoord moeten worden: Waar wordt de papiervernietiger gebruikt? Welk veiligheidsniveau is vereist? Welke toegevoegde eigenschappen/technologieën op de papiervernietiger maken het werk gemakkelijker?

CAPACITEIT

Het is belangrijk dat je weet hoeveel keer je klant denkt het toestel te gebruiken. Het is niet omdat de klant in een groot bedrijf werkt dat hij ook een grote shredder nodig heeft. De toestellen van vandaag vernietigen van 15 tot 750 vellen in één keer, dus is het wel belangrijk om een toestel aan te bevelen met de juiste capaciteit, die beantwoordt aan de noden van het bedrijf of de afdeling.

Persoonlijke shredder

Gemiddeld kan een kleine shredder zo'n één tot tien vellen papier tegelijk versnipperen. De bedrijfscyclus bedraagt zo'n twee minuten. Na deze twee minuten dient het apparaat af te koelen.

Shredder voor klein kantoor/thuiskantoor

Deze shredders vernietigen gemiddeld tien tot dertig vellen tegelijk. De versnipperaars kunnen over het algemeen vijf minuten achtereen versnipperen. Daarna moet de shredder afkoelen.

Professionele zakelijke shredder

Deze shredders hebben vaak een automatische invoerfunctie. Hierdoor kunt u tot wel 500 vellen papier vernietigen. De bedrijfscyclus bedraagt zo'n tien tot twintig minuten. Hoeveel personen zullen gebruikmaken van de papierversnipperaar? Dat is belangrijk om te weten, omdat shredders maar een bepaalde tijd achter elkaar kunnen versnipperen. Daarna dient het apparaat af te koelen. Een eenvoudige shredder voor thuisgebruik zal na een paar minuten gebruik al een korte periode moeten afkoelen. De bedrijfscyclus van een professionele shredder zal aanzienlijk langer zijn.

Opvangbak

Denk ook aan de capaciteit van de opvangbak. Moet er veel papier in één sessie vernietigd worden zonder lang te moeten wachten? Kies dan voor een versnipperaar die lange tijd kan versnipperen en die een grote opvangbak heeft.

MEER DAN ALLEEN PAPIER?

Moet er meer dan alleen documenten vernietigd worden? Dat kan. Sommige shredders vernietigen, naast papier, ook nietjes, paperclips, kredietkaarten en cd's, dvd's en cd-roms en zelfs hard drives van pc's, laptops, printers en kopieermachines. Door middel van een metalen pen wordt er een gat in de afgedankte harde schijf gemaakt en zo wordt voorkomen dat de aanwezige data nog bruikbaar zijn of gereconstrueerd kunnen worden. De verwerkte harde schijven worden in een kunststof bak opgevangen. Bepaalde shredders beschikken over een apart opvangbakje om het vernietigde materiaal in op te vangen. Dit type shredders is beter voor recycling omdat u zo papier en plastic gescheiden houdt.

VEILIGHEID BOVEN ALLES

Hoe hoog is het beveiligingsniveau bij uw klant? Aan welke veiligheidswetten hieromtrent moet er voldaan worden? Sommige documenten dienen bij wet te worden vernietigd. Zoals documenten met persoonsgegevens. Andere papieren worden vernietigd omdat hier privacygevoelige informatie op staat. In deze markt wordt veiligheid aangeduid met een P (voor papier, films en drukplaten), die direct verwijst naar de grootte van de papiersnippers. De grootte van de snippers na vernietiging bepaalt de veiligheidsklasse van de shredder. Hoe kleiner de snippers, hoe hoger de veiligheid. Met kleinere snippers is het immers moeilijker documenten te herstellen. Het veiligheidsniveau wordt weergegeven in DIN-normen. Het meest verkocht zijn de papiervernietigers met DIN-P 3.

Mate van onleesbaarheid

De mate van onleesbaarheid hangt af van de veiligheidsklasse waarmee de versnipperaar het materiaal vernietigt. Deze staan beschreven in de Duitse DIN-normering: 66399. Voor de vernietiging van vertrouwelijk papier dient uw papiershredder minimaal te vernietigen vanaf DIN P-3, omdat vanaf deze vernietigingsklasse het papier wordt vernietigd tot snippers in plaats van in lange stroken.

A4, a3 …

Moet u soms ook papier groter dan A4 vernietigen, dan zal de keuze richting de Wide Entry categorie gaan. Deze toestellen worden vooral gekocht door commerciële en reclamebedrijven.

EXTRA KENMERKEN

De toestellen die vandaag op de markt komen, beschikken over verschillende functies die de handelingen om te vernietigen gevoelig versnellen en het gebruiksgemak verhogen. Met Auto Feed (Rexel) of Accufeed (Fellowes) wint de gebruiker drie minuten ten opzicht van het traditioneel handmatig invoeren. SPS (Safety Protection System) betekent dat er een elektronisch gecontroleerde afdekklep is bij de invoeropening, er bestaan toestellen met een geïntegreerde bediening door middel van signaalkleuren en lichtsymbolen, automatische terugloop en blokkering. Zo goed als alle categorieën beschikken vandaag over een blokkering met een gewichtssensor bij het bereiken van het maximale gewicht in de opvangbak en een elektronische deurbeveiliging. Papiervernietigers bedoeld voor grote kantooromgevingen beschikken ook over een auto-oilmechanisme dat de snijmessen oliet om de prestatie en levensduur van de papiervernietiger te vergroten.

Fijnstofreductie

Veel elektronische apparatuur genereert fijnstof, papiervernietigers genereren dit gedurende het vernietigingsproces. Fijnstof valt onder kankerverwekkende en mutagene stoffen. De fijnstofdeeltjes vervuilen de lucht in uw leefklimaat en kunnen leiden tot (het verergeren van) hoofdpijn, vermoeidheid, astma en in het ergste geval tot infectieziekten en een verminderde werking van de longen. Veel merken hebben een systeem ontwikkeld dat de uitstoot van fijnstof reduceert.