naar top
Menu
Logo Print
07/03/2018 - BART VANCAUWENBERGHE

VERKOOP BASISREKENMACHINES ONDER DRUK DOOR SMARTPHONES

WETENSCHAPPELIJKE REKENMACHINES IN DE LIFT

Rekenmachine Het gaat niet zo goed met de markt van de basisrekenmachines. Terwijl de totale markt van rekenmachines met 1% stijgt in het laatste jaar, kent de verkoop van basisrekenmachines een dalende trend. Alleen aanbieders die erin slagen nieuwe producten aan te bieden aan andere doelgroepen en daarvoor nieuwe kanalen aanboren, slagen er nog in te groeien. Wetenschappelijke en grafische rekenmachines laten een vrij stabiele verkoop optekenen.


MARKTSITUATIE

Kijken we naar de GfK-cijfers van het laatste jaar, dan is er een stijging van 1% te merken in de totale verkoop van rekenmachines. Vooral de A-merken zien hun marktaandeel groeien, terwijl de B-merken en de tradebrands aan aandeel inboeten.


Dalende trend bij basisrekenmachines

De negatieve tendens is dus niet voor de hele sector van toepassing, maar geldt vooral voor de basisrekenmachines met vier functies. Bepaalde leveranciers verwachten dat die dalende trend zal blijven aanhouden, gezien de enorme populariteit van de smartphone, die dus ook als rekenmachine wordt gebruikt. Zij vrezen dat alleen iets oudere mensenmet 'klassieke' rekenmachines zullen blijven werken en dat 'ecologische' rekenmachines, die zonder batterij werken, de enige zijn die wel nog ietwat potentieel hebben.


Wetenschappelijke toestellenin de lift door onderwijs

Aanbieders die zich richten op wetenschappelijke en grafische toestellen, die in het onderwijs worden gebruikt, merken dat hun nichesegment vrij stabiel blijft. Meer nog: het aandeel van de wetenschappelijke rekenmachines zit zelfs licht in de lift. Het onderwijs is voor leveranciers van grafische en wetenschappelijke rekenmachines een stabiele markt. Voor een bepaald curriculum, leerlijn en/of examen geeft de school doorgaans aan welke specifieke rekenmachine de studenten nodig hebben. De digitalisering die in scholen momenteel volop aan de gang is, zorgt ervoor dat wetenschappelijke en grafische rekenmachines erg belangrijk zijn om examens voor iedereen eerlijk te laten verlopen. Bij de grafische rekenmachines is er bijvoorbeeld de examenstand, die ertoe moet leiden dat de eventuele mogelijkheden om te spieken nog verder kunnen worden terug- gedrongen.


INSPELEN OP DIGITALISERING

Hopen dat de digitalisering in scholen zal stoppen, is zinloos. Fabrikanten van rekenmachines die dit inzien, spelen er net gevat op in. Dat doet Texas Instruments bijvoorbeeld met de TI-Nspire-technologie. Deze technologie baseert zich op het concept van Nspired Learning en gaat er prat op een complete oplossing te bieden voor wiskunde en wetenschappen, met hardware, software en activiteiten. De specifieke software wordt meegeleverd bij aanschaf van de rekenmachine. Ze is specifiek bestemd voor leerlingen/studenten en kan worden geïnstalleerd op de desktop of laptop van de gebruiker.De software kun je ook apart aankopen. De speciaal ontwikkelde (les)activiteiten zijn zo ontwikkeld dat ze helemaal zijn toegespitstop onderwijsprogramma's en vakinhoud.


MILIEUVRIENDELIJK

Inzetten op ecologische producten doet Clover met de EcoGreen Pocket 8 digit 5294ECO. Dit toestel is voor meer dan 70% van gerecycleerd materiaal gemaakt en werkt op een kwikvrije batterij. Deze basisrekenmachine is uitgerust met 'dual power', laat toe om percentages en taksen te berekenen, beschikt over een uitwistoets voor het laatste cijfer en over drie geheugentoetsen. De upgrade (12 digit 5295ECO) is uitgerust met een gekantelde display, toont tien grote cijfers en laat ook toe om af te ronden en decimalen te berekenen.


AANDACHT VOOR VORMGEVING

Rekenmachines worden vaak aangezien als saaie, grijze toestellen. Met de Colorful en Stylish reeksen brengt Casio nieuwe, kleurrijke en eigentijdse toestellen op de markt. Dit aanbod moet iedere consument de mogelijkheid geven om een toestel naar eigen smaak te vinden.