naar top
Menu
Logo Print

LIJMEN EN BEVESTIGINGSMATERIALEN STERKHOUDERS ONDANKS DALENDE CIJFERS

Productvernieuwingen richten zich op gebruiksgemak, creativiteit en ecologie

Uit cijfers van marktonderzoekbureau GfK blijkt dat de verkoop van lijm- en kleefproducten in de kantoorvakhandel daalt. Toch bevinden er zich een aantal sterkhouders onder de lijmen en is er een lichte stijging merkbaar bij de tapes en bevestigingsmaterialen. De merken blijven hun producten voortdurend verbeteren en vernieuwen met het oog op gebruiksgemak, creativiteit en ecologie. Het loont zeker de moeite om dit productsegment aan te bieden in uw winkel.

VERKOOP IN DALENDE LIJN

Op de vraag wat de oorzaak is van de dalende verkoop van lijmen en bevestigingsproducten, kunnen de aanbieders geen eenduidig antwoord geven. De digitalisering en het feit dat hierdoor minder papier gebruikt/geplakt/bevestigd wordt, zijn niet de hoofdreden, want de verkoop van papier gaat volgens de cijfers niét achteruit. Het is wel een feit dat kinderen minder knutselen door de opkomst van videospelletjes, apps en dergelijke. Een andere oorzaak voor de dalende verkoop kan gevonden worden bij de discountproducten, die niet tot de marktcijfers behoren en waarvoor de consument steeds vaker kiest vanuit prijsoverwegingen. Ondanks de dalende verkoop zijn er wel enkele sterkhouders, zowel bij de lijmen als bij de bevestigingsmaterialen.

LIJM

Lijmstiften, lijmrollers, universele lijm en secondelijm gaan dan wel minder over de toonbank, het blijven goed verkopende producten die u het best in uw assortiment opneemt.

Lijmstift

De lijmstift, met Pritt als marktleider in België via alle kanalen, is een makkelijke en propere manier om papier, karton en foto's te plakken. Andere grote spelers zijn BIC, Kores, Scotch, tesa en UHU. De lijmstift is een basisproduct voor jong en oud in alle omgevingen (thuis, school, kantoor). Een mogelijk nadeel is dat een lijmstift vrij dik is, waardoor er niet nauwkeurig mee geplakt kan worden. Het alternatief is de vloeibare lijmpen.

Lijmroller

Een lijmroller, verkrijgbaar in permanente en tijdelijke versie, is geschikt om accuraat te plakken op kleine oppervlakken. Bovendien is deze lijm instant droog. Ook dit marktsegment wordt geleid door Pritt. Met het oog op de milieuvriendelijkheid bieden veel merken navulbare lijmrollers aan.

Alleslijm

Binnen dit segment worden zowel hobbylijmen aangeboden als universele huishoudlijmen voor allerlei reparaties in en rond het huis (all purpose glue). Merken als Collal, Kores, Pattex (marktleider in dit segment), Pritt en tesa bieden een ruim gamma aan. Er is een evolutie naar steeds sterkere reparatielijmen (zoals de Pattex Repair Extreme) en een sneller drogende lijm. De nieuwe Loctite Universal 60 sec is de enige sneldrogende universele lijm die vandaag op de markt is.

Secondelijm

Binnen dit segment worden zowel hobbylijmen aangeboden als universele huishoudlijmen voor allerlei reparaties in en rond het huis (all purpose glue). Merken als Collal, Kores, Pattex (marktleider in dit segment), Pritt en tesa bieden een ruim gamma aan. Er is een evolutie naar steeds sterkere reparatielijmen (zoals de Pattex Repair Extreme) en een sneller drogende lijm. De nieuwe Loctite Universal 60 sec is de enige sneldrogende universele lijm die vandaag op de markt is. Iedereen maakt wel eens noodsituaties mee waarin er snel iets geplakt moet worden met secondelijm. Ook doe-het-zelvers en hobbyisten kunnen niet zonder een supersterke reparatielijm. Loctite is marktleider in dit segment en ligt aan de basis van veel innovaties, zoals de Loctite Perfect Pen secondelijm met een extra fijne punt voor precisiewerk.

BEVESTIGINGSMATERIAAL

Zowel particulieren als bedrijven zijn steeds meer op zoek naar systemen om voorwerpen, foto's, posters en dergelijke makkelijk te bevestigen aan muren, ramen, notitieborden of spiegels. Denk maar aan bewoners van een appartement die geen gaten mogen boren, of mensen die graag eens wisselen van decoratie. Het is vandaag een trend om ruimtes snel en creatief te decoreren, zonder te moeten boren. U kunt hierop inspelen door tapes en slimme montagesystemen aan te bieden aan uw klanten.

Verpakkings- en dubbelzijdige tape

tesa, marktleider in kleef- en bevestigingssystemen, merkt een stijging van de verkoop van verpakkingstape en dubbelzijdige tape. Er wordt vandaag steeds meer online gekocht en ook teruggestuurd naar webwinkels. Hierdoor verpakken en verzenden mensen meer pakjes, en daar hebben ze tape voor nodig. Ook wie verhuist, kan niet zonder verpakkingstape om verhuisdozen netjes dicht te maken. Stevige dubbelzijdige tape wordt vaak gebruikt om foto's en dergelijke snel en makkelijk te bevestigen, zonder gaten te maken in de ondergrond.

Washitape en kleefpads

Net als dubbelzijdige tape zijn kleefpads geschikt om lichte voorwerpen te bevestigen. Kleurrijke washitape (bv. van Scotch) is ook populair om ruimtes, meubels of objecten nieuw leven in te blazen. Deze tapes zijn een alternatief voor magneten of duimspijkers. Ze laten geen gaatjes achter, zijn makkelijk te verwijderen en kunnen (soms) opnieuw worden gebruikt. Daarnaast is doorzichtige plakband onmisbaar in elk huishouden, op kantoor en op school.

Slimme montagesystemen

tesa lanceerde recent het Slimme Montagesysteem, een gamma van dubbelzijdig klevende haken, spijkers en schroeven, geschikt voor elke ondergrond. Deze bevestigingsmaterialen doen het heel goed omdat ze inspelen op de vraag naar makkelijke, snelle en stevige systemen.

TRENDS EN VERNIEUWINGEN

Ondanks de dalende verkoop komen er veel nieuwe, verbeterde producten op de markt. De aanbieders beantwoorden hiermee vooral aan de vraag van de consument naar gebruiksgemak. Veel innovaties spelen ook in op kinderen en het ecologische aspect wordt niet over het hoofd gezien.

Gebruiksgemak

De aanbieders komen met lijmverpakkingen waarmee er netjes gewerkt kan worden zonder vieze vingers, gemors of ongecontroleerde lijmuitvloeiing. Er wordt veel aandacht besteed aan de dop (bv. met een scherpe punt aan de binnenkant, zodat de lijm langer goed blijft in de tube) en de punt van lijmtubes, zodat de lijm fijn aangebracht kan worden zonder druppen en vuile vingers (bv. Loctite Perfect Pen). Ook bij de lijmrollers ligt de focus op het gebruiksgemak, bijvoorbeeld met een praktische en beschermde punt. De Pritt lijmrollers beschikken bovendien over tape met een nieuwe honingraatstructuur, wat zorgt voor een nog betere hechting.

Fantasielijmen voor kinderen

Kores en Pritt hebben glitterlijmsticks en -stiften in hun gamma. Met deze handige sticks veiliger dan vloeibare glitterlijm maken kinderen hun knutselwerkjes nog mooier. Ook merken als BIC en UHU zetten in op kinderen met gekleurde lijmsticks, leuke verpakkingen (in felle kleuren, met dieren of de maaltafels erop) of magische lijmstiften. Met het oog op een veilig gebruik door kinderen zijn de meeste lijmen gemaakt op waterbasis en zijn ze reukloos en uitwasbaar.

Ecologie

De meeste lijmen zijn al lang solvent- en pvc-vrij. De Pritt stick, bijvoorbeeld, bestaat al sinds 1969 voor 90% uit natuurlijke ingrediënten. De voorbije jaren zijn duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk alsmaar meer het stokpaardje geworden bij vrijwel alle merken. Ze willen bewijzen dat krachtige kleefprestaties en een duurzame productie elkaar niet uitsluiten. Hierdoor komen er steeds meer milieuvriendelijke kleefmiddelen op de markt, gemaakt van gerecycleerde en biologische materialen. Denk maar aan de Kores Eco Glue, in Oostenrijk bekroond met een Environmental Award. Voorlopig zijn het echter enkel de aanbieders die volop inzetten op ecologie, en wordt dit nog niet weerspiegeld in de verkoop. Misschien moeten we de oorzaak zoeken bij het feit dat veel consumenten denken dat ecologische producten gepaard gaan met een hogere prijs, wat niet het geval is.

PRESENTATIE

Voor de presentatie in uw winkel kunt u rekenen op heel wat ondersteuning van de aanbieders: visueel aantrekkelijke promotiedisplays, banners, flyers, wobblers … Een typisch piekmoment voor de papiergerelateerde lijmproducten is back to school. Ook de examenperiode (april-mei) is interessant en tijdens de eindejaarsperiode gaan plakband en creatieve tapes vlot over de toonbank om geschenken mee te maken. De verkoop van bevestigingssystemen is niet seizoengebonden en de vraag ernaar is momenteel stijgend. Als u met al deze zaken rekening houdt bij de samenstelling van uw assortiment, kunt u misschien wel een mooie stijging in uw verkoop realiseren.