naar top
Menu
Logo Print
29/11/2017 - AN DE MAERE

FINELINERS ZIJN AAN STEVIGE OPMARS BEZIG

Voor elk wat wils dankzij het uitgebreide kleurenpalet en lijnbreedtes

Fineliners zijn aan een stevige opmars bezig. Deze pennen zijn verkrijgbaar in tal van kleuren en lijnbreedtes, en kunnen dan ook door iedereen gebruikt worden: van scholieren die zelf hun boeken en mappen willen opfleuren, over creatieve hobbyisten tot technische tekenaars en artiesten. Bovendien vinden veel mensen de fijne punt van een fineliner ook aangenaam om als alledaags schrijfinstrument te gebruiken. Kortom, tijd om dit segment even onder de loep te nemen. We checken voor u de markt, de heersende trends, en we gaan na hoe u de verkoop nog een extra boost kunt geven.

STIJGENDE MARKT

De verkoop van fineliners kent al een tijdje een opwaartse beweging en ook voor de komende jaren wordt verwacht dat de verkoopcijfers verder zullen groeien. Dit segment zit met andere woorden stevig in de lift en dat heeft te maken met verschillende trends.

Adult coloring

Eerst en vooral is het kleuren voor volwassenen of adult coloring nog steeds populair. Steeds meer mensen ontdekken het creatieve kleuren en vinden het geweldig om te ervaren hoe ontspannend het werkt. We leven bovendien in een digitale wereld en hebben het met z'n allen druk druk druk. Om even te ontsnappen, beginnen meer en meer mensen te kleuren, een leuke hobby die onze creativiteit aanwakkert. De vraag naar kleurpotloden en fineliners neemt daardoor flink toe.

Zentangling, handlettering en doodling

Naast adult coloring zijn ook handlettering of moderne kalligrafie, zentangling en doodling erg duidelijke drijfveren achter de groeiende vraag. Zentangling, een voortzetting van het kleuren voor volwassenen, is het tekenen van patronen in zwart en wit. Het is een fijn priegelwerk dat erg ontspannend kan werken. Doodling is dan weer gedachteloos tekenen of krabbelen tijdens bv. een vergadering of als men aan de telefoon hangt.

Mandala

En last but not least is er ook nog de mandalatrend die erg populaire patronen naar voren schuift, gaande van bloemvormige structuren tot geometrische vormen. Er is vandaag een ruime waaier aan mandalakleurboeken beschikbaar en fineliners zijn hier uiteraard de geknipte partners.

HEERSENDE TRENDS

Meer en intensere kleuren

Omdat adult coloring populair is, zorgen de verschillende fabrikanten ervoor dat ze een uitgebreide kleurenwaaier kunnen aanbieden. Voor de creatieveling zijn kleuren immers het belangrijkst: hoe meer, hoe liever. Het bestaande kleurenpalet wordt dan ook met regelmaat uitgebreid. Maar niet alleen het aantal kleuren is belangrijk, ook de intensiteit telt. Daarom heeft Uni-Ball de Super Ink technologie ontwikkeld. Hun volledige aanbod van fineliners is daardoor niet alleen waterproof, maar ook kleurvast en zorgt voor een diepe, intense zwarte kleur.

Verschillende puntgroottes

Fineliners zijn er in verschillende puntgroottes: van 0,05 tot en met 0,8 mm. De meest gangbare puntgroottes om mee te schrijven liggen tussen 0,3 en 0,8 mm. De smallere worden vooral voor het technisch tekenen gebruikt. Maar het technisch tekenen beperkt zich niet alleen tot de smallere uitvoering, ook de bredere worden daarin gebruikt.

Ergonomie

Ook ergonomie en gebruiksgemak zijn belangrijk bij de fineliners. Een goede grip is immers een must, aangezien de mensen soms uren in de weer zijn met deze pennen. Een mooi voorbeeld vinden we bij Staedtler, waar de triplus producten allemaal een driekantige ergonomische vorm hebben die bijdraagt aan de ideale schrijfhouding.

Ecologie

Ook op het vlak van ecologie doen de fabrikanten hun best. Zo bevatten de Line-up en Link-it fineliners van Schneider een 'groene' houder die gemaakt is van 88% biogebaseerd plastic. Met andere woorden: de basis van deze pennen is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

DOELGROEP

Fineliners zijn er in verschillende puntgroottes en in verschillende kleuren. Door dat uitgebreide aanbod is er voor iedere doelgroep een geschikte fineliner: van professional designers, illustratoren en hobbyisten over technische tekenaars tot tieners, studenten en volwassenen.

VERKOOPMOGELIJKHEDEN

De juiste prijs-kwaliteitverhouding

In de winkel is het belangrijk om een mooi gamma van fineliners aan te bieden met een goed evenwicht tussen prijs en kwaliteit.

Pos-materiaal

Wie de juiste producten met een goede kwaliteit kan aanbieden, zal zeker een goede verkoop kunnen neerzetten. Maar om de cijfers extra aan te zwengelen, kun je gebruikmaken van fabrikantenondersteuning zoals POS-materiaal. Kant-en-klare toonbank- of legplankdisplays, shop-in-shopdisplays, meterpresentaties, vloerdisplays, afbeeldingen, video's, advertenties ... zorgen voor meer visibiliteit. Maar ook promotionele sets, zoals 26 + 10 gratis, kunnen de verkoopcijfers een boost geven. Of wat dacht je van een echte workshop in de winkel?

ADULT COLORING MET JOHANNA BASFORD

Sinds de release van haar allereerste boek 'Secret Garden' in 2013 heeft Johanna Basford al meer dan 20 miljoen kleurboeken voor volwassenen verkocht in meer dan veertig verschillende landen. Haar meest recente boek, 'Magical Jungle', werd vorige zomer uitgebracht. Voor haar tekeningen werkt Johanna exclusief samen met Staedtler. Sinds 2015 is ze bovendien ook 'exclusive global stationery brand partner'.