naar top
Menu
Logo Print

TRENDS IN KANTOORINRICHTING IN BELGIË

RELATIE TUSSEN COMFORT, GERBUIKSGEMAK EN NIEUWE MANIEREN VAN WERKEN

KantoorinrichtingKantoorinrichting is, net als interieurinrichting, onderhevig aan modetrends. Soms gaat het louter over stijl, maar vaak is er een duidelijke relatie met comfort, gebruiksgemak en nieuwe manieren van werken. Gerard Paanakker, Business Development Manager Office Furniture Benelux bij Office Depot: “Het belangrijkste doel en tegelijkertijd ook de grootste uitdaging voor bedrijven wordt het zo efficiënt mogelijk omgaan met de beschikbare ruimte, zodat medewerkers zo productief mogelijk kunnen werken." Paanakker ziet de volgende trends vaak
terugkomen bij bedrijven waar hij op bezoek gaat.


ALLES OPEN

KantoorinrichtingDe belangrijkste trend die volgens Paanakker eindelijk is doorgebroken in België, en vooral dan in Vlaanderen, is het open office-concept. De mentale en fysieke barrières worden afgebroken en het open office neemt de plaats in van verschillende kleine kantoorruimtes. Steeds meer bedrijven begrijpen dat de nadelen van het open office, zoals gebrek aan privacy en akoestiek, eenvoudig kunnen worden opgelost aan de hand van bijvoorbeeld privacyfilters op de computerschermen en kleine geluidswerende wanden aan de muur. Tegelijkertijd beginnen veel bedrijven ook de positieve effecten van een open office te ervaren, zoals meer teamwork en een verhoogde creativiteit en productiviteit bij werknemers.

"Vergaderruimtes worden bijvoorbeeld gecombineerd met een koffiecorner of bedrijfskantine"


FLEXWERKERS KRIJGEN EEN FLEXPLAATS

Op vlak van inrichting wordt steeds vaker onderscheid gemaakt tussen de werknemers die elke dag op kantoor komen werken en de flexwerkers die slechts enkele dagen of soms zelfs maar enkele uren per week op bureau komen, bijvoorbeeld voor meetings of de administratie af te werken. Er ontstaan twee verschillende types bureaus: vaste bureaus voor de medewerkers die iedere dag op kantoor zijn en open bureaus voor de flexwerkers.


WEG VERGADERRUIMTES!

Steeds vaker verdwijnen de vergaderruimtes uit kantoren. Paanakker: “Vergaderruimtes zijn vaak ruimtes die slechts enkele keren per week gebruikt worden en die voor de rest van de tijd leeg staan. Het zijn ruimtes waarmee niet productief wordt omgegaan. Daarvoor in de plaats komen steeds meer multifunctionele, informele vergaderruimtes. Deze ruimtes worden bijvoorbeeld gecombineerd met een koffiecorner of bedrijfskantine."

"Bedrijven beginnen de positieve effecten van een open office te ervaren, zoals meer teamwork en een verhoogde creativiteit en productiviteit bij werknemers"


CONCENTRATIEWERKPLEKKEN

KantoorinrichtingSamen met het open office-concept doen ook de concentratiewerkplekken hun intrede. Hier kunnen medewerkers zich terugtrekken als ze niet gestoord willen worden. Het open office is goed voor teamwork en creativiteit, maar als een taak veel concentratie en rust vraagt, is het fijn om je in een concentratiewerkplek te kunnen afzonderen. De plekken worden dan ook speciaal ingericht om alle vormen van afleiding weg te nemen: zo moeten ramen zich achter de rug van de werknemers bevinden, zodat ze wel het positieve effect van het licht van buiten ervaren maar niet de afleiding. Daarnaast wordt de akoestiek verbeterd door omgevingsgeluiden zoveel mogelijk te minimaliseren. Voor de muren worden speciale kleurstellingen geselecteerd die rustgevend zijn en
waarvan men weet dat ze de concentratie bevorderen.


ERGONOMIE ALS SLEUTELWOORD

De trend is nu duidelijk gezet en steeds meer Belgische bedrijven investeren in ergonomische bureaustoelen, muismatten, laptop-risers en andere ergonomische oplossingen. Mede door de invloed van de preventieadviseurs en de verwachte daling van de kosten van ziekteverzuim zijn bedrijven overtuigd van het feit dat investeren in ergonomie belangrijk is.