naar top
Menu
Logo Print
07/11/2016 - JOSEFIEN DE BOCK

ORIGINELE INKTCARTRIDGES LEVEREN STEEDS DE BESTE PRINTKWALITEIT

Remanufactured cartridges bieden goede en milieuvriendelijke oplossing

Het 'paperless office' is voorlopig nog niet aan een definitieve doorbraak toe. Om het overzicht te bewaren op de stijgende informatie-uitwisseling op de werkvloer, blijft men immers tal van mails en documenten printen. Ook thuis wordt nog veel geprint, al dan niet mobiel. Naast naar kwalitatieve printers is er hierdoor ook een grote vraag naar printersupplies. OEM, remanufactured en compatibele inktpatronen: wat zijn de voor- en nadelen, en welke producten biedt u het best aan? Wij geven een overzicht van de huidige evoluties, zodat u uw klanten zo goed mogelijk van dienst kunt zijn.


PAPERLESS OFFICE BREEKT VOORLOPIG NIET DOOR

Fabrikanten van printers en printersupplies zijn het erover eens dat er nog heel veel geprint wordt in de bedrijfswereld. Bedrijven zijn tegenwoordig nog niet klaar om alle uitwisseling van informatie volledig digitaal te laten verlopen. In deze context wordt de centralisering van het printsysteem door bepaalde fabrikanten aangehaald als een belangrijke trend. In plaats van verschillende printers is er in veel bedrijven één grote, krachtige laserprinter in gebruik. Hierdoor wordt het printerpark kleiner en vergroot het volume aan toners.

INKJETS VEROVEREN BEDRIJVEN

Andere fabrikanten spreken dan weer over een gedecentraliseerd printsysteem. Volgens hen hebben de centrale laserprinters hun beste tijd gehad. Ze zorgen immers voor lange wachtrijen aan het toestel, en bij downtime leiden ze tot frustratie.


Kleinere toestellen

In plaats daarvan mikken deze fabrikanten op een ecosysteem van kleinere inkjets, al dan niet teruggeplaatst op het bureau van de werknemer. Dit is een evolutie die vooral aanslaat bij kleinere bedrijven en kmo's, die oren hebben naar compacte en budgetvriendelijke printers met dezelfde capaciteit als hun laservarianten. Het gebruik van inkjets in bedrijven schept veel mogelijkheden, niet het minst voor de fabrikanten van inktcartridges.

OPKOMST VAN MOBIEL PRINTEN

Op de B2C-markt zien we twee bewegingen die zich aftekenen. Enerzijds zijn er veel mensen die thuis minder printen en dus minder cartridges nodig hebben. Anderzijds wordt er wél nog veel geprint in home offices en bij gezinnen met schoolgaande kinderen. Bovendien kan er vandaag mobiel worden geprint vanop tablets en smartphones. In combinatie met het feit dat inkjets hun intrede maken in de bedrijfswereld, zorgt dit ervoor dat de verkoop van inkjetcartridges slechts licht dalend is qua aantal.


DIVERS AANBOD CARTRIDGES EN TONERS

Om een accuraat assortiment samen te stellen, dient u een goed zicht te hebben op de verschillende printersupplies die er op de markt zijn.

Oem-cartridges

De afkorting OEM staat voor Original Equipment Manufacturer. Dit zijn de originele cartridges van printerfabrikanten zoals Brother, Canon, Epson, HP, Kyocera, Lexmark, OKI, Ricoh, Samsung, Xerox enzovoort. Originele cartridges maken op dit moment een goede 90% van de totale verkoop uit.

Compatibele cartridges

OEM-cartridges zijn gepatenteerd, waardoor het verboden is die één-op-één na te maken. Fabrikanten van compatibele cartridges beweren dat ze erin geslaagd zijn het patentrecht te omzeilen, waardoor ze juridisch gevrijwaard zijn om goedkopere cartridges aan te bieden als een soort van 'huismerk'. Nagemaakte cartridges die worden geproduceerd in Azië zijn over het algemeen van inferieure kwaliteit. Het is dan ook het best om deze te vermijden.


Remanufactured cartridges

Op diverse inleverpunten kan men lege OEM-cartridges deponeren, die vervolgens worden opgehaald en naar een fabriek gebracht. Daar worden deze cartridges geïnspecteerd, getest op lekken, schoongemaakt, gevuld en geseald, zodat ze opnieuw verkocht kunnen worden. Remanufactured of gerecycleerde cartridges zijn milieuvriendelijk, goedkoper dan OEM-cartridges en hebben een prima kwaliteit.

Opnieuw gevulde cartridges

Sommige cartridges worden na gebruik opnieuw gevuld en verkocht, zonder reiniging of onderhoud. Dit procedé is legaal zolang het logo van de originele fabrikant wordt verwijderd. Opnieuw gevulde cartridges hebben een inferieure kwaliteit, en gaan dus veel sneller stuk dan remanufactured cartridges.