naar top
Menu
Logo Print

VERGROOT UW MARGES DOOR DOORDACHT TE BEVEILIGEN

winkel security beveiliging

Laat u helpen door innovatieve beveiligingssystemen

In tijden van minieme winstmarges komen grote dervingscijfers, zoals 1,19% van de totale Belgische retailomzet in 2014-2015, extra hard aan. Maar tegelijk wijzen ze op een kans: via beveiliging kun je de winst opkrikken. Maar dan moet je wel doordacht te werk gaan, en je vooral focussen op de meest gestolen producten. Welke innovatieve beveiligingssystemen vind je hiervoor vandaag zoal op de markt?

FISCALE AFTREK

Als zelfstandige of kmo kun je investeringen in beveiligingsmateriaal mogelijk voor 20,5% aftrekken als beroepskost. Kosten voor bepaalde beveiligingsdiensten kun je dan weer eventueel tot 120% aftrekken. Meer info: www.besafe.be/ondernemers

winkeldief beveiliging diefstal

OMZETVERLIES DOOR DIEFSTAL

Volgens de Global Theft Barometer, een studie uitgevoerd in 24 landen wereldwijd, verloren de Belgische retailers in 2014-2015 1,19% van hun totale omzet door derving.

Gericht beveiligen

Dit cijfer verbluft, maar wijst ook op een mogelijkheid om de marges te vergroten. Gemiddeld levert 20% van het assortiment 80% van de problemen op. Als je die producten in kaart brengt en doeltreffend beveiligt, boek je al snel stevige vooruitgang. Zo brengen je beveiligingsinvesteringen effectief op en wil je ze ook blijven doen, om dieven voor te zijn.

BEVEILIGING VAN JE ARTIKELEN

veiligheidssysteem

Vooral kleine en makkelijk te verstoppen producten worden gestolen, zoals sterkedrank of scheermesjes, volgens de recentste Global Theft Barometer. Of producten met een hoge doorverkoopwaarde. Maar ook steeds meer voedingsmiddelen, vullen verschillende securitybedrijven aan. Hoe kun je deze producten slim beveiligen?

Eerst: beter zicht op je voorraad

Om te weten welke artikelen vaak gestolen worden, moet je eerst exact weten hoeveel producten je in huis hebt. Maar vele supermarkten hebben geen tijd meer om hiervoor alle barcodes van hun artikelen in te scannen. In de toekomst zullen we dit probleem meer en meer oplossen via RFID-technologie. Elk etiket van elk artikel krijgt daarbij een unieke code. Vervolgens tel je in slechts enkele minuten alle producten in de rekken, door met een RFID-lezer de rayons af te lopen. Vind je een afgetrokken etiket, dan weet je meteen welk bijbehorend artikel gestolen is.

Winkelhaken tegen swipen

Professionele winkeldieven stelen niet één pakje scheermesjes, maar ritsen er meteen tien mee. Met een nieuwe haak lukt dit 'swipen' echter niet langer. Je moet immers telkens vijf seconden wachten, vooraleer je een volgend artikel kunt afnemen. Zo verloopt stelen veel trager en is de pakkans heel wat groter.

 

Sleutels met timestamp

Wereldwijd vindt 39% van de winkeldiefstallen plaats door het personeel, volgens de laatste Global Theft Barometer. Een nieuwe oplossing hiertegen zijn sloten met slimme sleutels. Elk gebruik wordt geregistreerd, met het tijdstip en de naam van de gebruiker.

280px

Steeds veiligere safers

Safers zijn niet nieuw, maar nog altijd efficiënt. Ook hier evolueren vooral de sloten. Ze bevatten sterkere of meerdere magneten, die niet meer te ontgrendelen vallen met ontkoppelaars op de zwarte markt. Verder vind je alsmaar nieuwe modellen en formaten, voor tal van artikelen.

Verkoopautomaten

Die toestellen zijn interessant om producten als tabakswaren, condooms en scheermesjes veilig te verkopen. Je klant tikt op een touchscreen het artikel aan en geeft het afgedrukte bonnetje met een barcode af aan de kassa. Zodra hij betaald heeft, haalt hij met het bonnetje zijn product uit de verkoopautomaat die zich achter de kassazone bevindt. Met een uitgebreidere versie van de automaat kan de kassier(ster) ook zelf een ticket afdrukken.

CONTROLE AAN DE KASSA EN DE UITGANG

Natuurlijk is het ook belangrijk om de in- en uitgangen en, cruciaal in een supermarkt, de doorgangen aan de kassa te beveiligen. Bijna alle Belgische supermarkten gebruiken daarvoor radiofrequentietechnologie (RF).

Metaal- en jammerdetectie

Vooral professionele dieven proberen de detectie tegenwoordig echter te omzeilen, bijvoorbeeld door een zak te gebruiken die met aluminium of lood gevoerd is. Vandaar dat steeds meer winkels hun antennes uitrusten met metaaldetectie. Anderen betreden de winkel met een jammer, maar ook die apparaten vallen vandaag makkelijk op te sporen.

detectie beveiliging winkeldiefstal

Extra beveiliging aan de kassa

Verder vallen detectiepoortjes uit te rusten met infrarooddetectie, zodat ze ook artikelen opmerken die onder hun steunvoeten door worden verschoven. Of de winkeliers plaatsen onderaan bij de kassa een camera, waarop de kassier(ster) 'vergeten' producten in een winkelwagentje opmerkt.

Alternatief: doorloopsluizen

Vele buitenlandse supermarkten installeren doorloopsluizen aan de ingang, waarlangs je de winkel enkel binnen kunt komen. Vervolgens moet je een parcours afleggen tot aan de kassa. Zo wordt snel binnen- en buitenlopen met koopwaar verhinderd.

Toekomst aan RFID?

Tal van detectiepoortjes zijn ook al klaar voor RFID. Want deze technologie biedt niet alleen een beter zicht op de voorraad, het is ook een uitstekend diefstalpreventiesysteem. Telkens als een product verkocht wordt, wijzigt de status ervan in een databank. Elk artikel zonder deze veranderde info dat aan een poortje passeert, is dus niet betaald.

winkeldiefstal beveiliging

CONTROLE AAN TOEGANGSDEUREN

Waterdichte toegang

Naast de kassadoorgang en de winkeltoegang worden ook het best de cruciale toegangsdeuren van bijvoorbeeld het magazijn beveiligd. Dat gebeurt met een badgesysteem of, steeds vaker, vingerafdrukherkenning, een persoonlijke QR-code of gezichtsherkenning. Deze systemen registreren bovendien of er iemand ergens aanwezig was, wanneer dan en wie dat was.

Access vanop afstand

Securitybedrijven kunnen de deuren ook vanop afstand openen en sluiten, nadat ze via het camerasysteem de winkelruimte gecheckt hebben. Gaat er een alarm af, dan verifiëren ze het probleem via de remotetoegang. Dat levert minder valse alarmen op en stelt de nachtelijke leverancier of het eerste/laatste personeelslid gerust. Daarnaast bespaart dit op het totale beveiligingsbudget.

kassa winkelbeveiliging diefstal security

BEVEILIGING VAN JE GELD

Geautomatiseerde kassasystemen

Hiermee vereffent je klant zijn rekening aan een betalingstoestel, met de bankkaart of cash. Het geld zit zo altijd veilig achter slot en grendel, automatisch geteld en klaar om opgehaald te worden. Mogelijk wordt het geld direct op de rekening gestort en herkent het toestel valse biljetten.

Intelligente kluizen

Gebruik je een kluis, zorg er dan voor dat ze degelijk is, en voorzie de kamer ervoor van dubbele inbraakdetectie. Een moderne kluis valt enkel te openen met een persoonlijke pincode. De geldkoffer registreert zo perfect wie geld heeft gedeponeerd, en hoeveel dan.

winkelbeveilging diefstal security

BEVEILIGING OP WINKELNIVEAU

Camerabeveiliging

Om diefstallen buiten de openingsuren te voorkomen, zetten heel wat uitbaters tegenwoordig IP-camera's in of modellen die bij zeer weinig licht registreren. In het algemeen is de beeldkwaliteit veel verbeterd. De bandbreedte moet wel groot genoeg blijven, zodat de beelden geen vertraging oplopen (eventueel op te vangen via een tweede stream met een lagere kwaliteit). Interessant is ook de optie om camera's in te zetten tegen kassafraude. Je kunt de beelden vandaag synchroon laten draaien met de kassatickets en dan de geregistreerde transacties via geavanceerde software analyseren en met de beelden vergelijken.

Meldingskamer

We vermelden het daarnet al even: securitybedrijven kunnen ook vanop afstand een oogje in het zeil houden, bijvoorbeeld via live gestreamde camerabeelden. Dit verloopt vandaag via een netwerkverbinding met ook een draadloze GPRS-verbinding, zodat de lijn niet door te knippen valt. Langs dezelfde weg belt het bedrijf ook snel in op het anti-inbraaksysteem.

INVESTERING IN EFFICIENTER BEHEER

Dankzij digitale technologie waken de beveiligingssystemen niet alleen over de goederen en het geld van je supermarkt, maar maken ze ook de bedrijfsvoering efficiënter dan ooit.

Moët winkelbeveiliging diefstal

Automatische boekhoudkundige verwerking

Zo tellen geautomatiseerde kassasystemen en moderne kluizen vaak meteen hun inhoud, waarna de omzet direct boekhoudkundig verwerkt wordt. Maar het systeem kan nog verder gaan, waarbij de cash automatisch opgehaald wordt en op de rekening gestort. Dat laatste kan zelfs meteen bij de deponering: het geld wordt dan direct verzekerd en overgeschreven.

Beter zicht op verkoop

Moderne thermische camera's registreren ook het aantal klanten en hun shopparcours, dankzij RFID weet je exact welke artikelen je verkocht hebt, het automatische kassasysteem registreert elke transactie en de betaalwijze ervan … Komen al deze gegevens samen in je centrale softwarepakket, dan krijg je een glashelder zicht op je verkoop.

BELANG VAN GOEDE OPLEIDING

Even cruciaal als een doelgerichte beveiliging zijn goede afspraken met je personeel. Zo moeten je medewerkers de securityregels strikt naleven, zoals de kluis en de toegangspoorten van het magazijn steeds sluiten. En ook andere beveiligingssystemen blijvend inzetten. Want welke zin heeft het camera's te installeren, als niemand de beelden checkt? 

Met dank aan: Acurity, A&E Security, Axis, Nedap Retail, G4S Security Services, Gunnebo Belgium, Security and Protection, Strongpoint, Resatec